Ние създателите на „Стара Силистра“, сме родени и пораснали в този град. Като деца сме се катерили по крепостните стени, падали сме от тях, забранявали са ни да ходим там, макар че им е било ясно, че ние пак ще ходим. Заедно приказките за лека нощ, са ни разказвали истини и легенди за битки, царе, герои, вампири, караконджули и всичко ставало по тези места. Често когато при игра, сме ровили в пръста намирахме, монети, върхове от стрели, парчета от статуи и какво ли още не и без да усетим пораснахме с историята на Силистра.
  Без да сме историци, решихме да покажем на всички събраното от нас в специализиран сайт за историята на Силистра. Той е логично продължение на няколко издадени албума и фото изложби през годините на тази тема. Изграждането на сайта ни. По този начин ние искаме да достигнем до всички, които са свързани с нашия град, но са далече от него и не са имали възможност да видят изложбите или албумите.
  Голяма част от материалите поместени в сайта са събирани и реставрирани от авторите му в период от над 30 години. В последните няколко години бяха издирени и прегледани много печатни издания, които дават представа какъв е бил нашия град в миналото.  Части от тези издания са вече са поместени в сайта, а други предстоят да бъдат публикувани. Благодарение на спомените на силистренци успяхме да опишем голяма част от снимките в сайта.
  Не претендираме за абсолютна истина, защото в историята просто няма такава. Не искаме да изместваме уважавани институции като музей, архив, библиотека и др., просто желаем да работим заедно с тях. Всеки който има да каже или покаже нещо за историята на града ни е добре дошъл при нас.
 
Екип на www.starasilistra.com
 
Петко Герасимов foart (at) mail.bg
Автор на статии, редактор на съдържание, собственик на архиви със снимки.
 
Виктор Герасимов bukmop (at) gmail.com
Дизайн, реставрация на снимки и видеоматериали, редактор на съдържание, администрация.
 
Както и много колекционери, автори на публикации, стари граждани, историци, краеведи и др. съпричастни към идеята да популяризираме историята на Силистра.
 
За обратна връзка с нас:
facebook