Обновена Силистра (през 1956 г.)
Автор:
Драгомир Панов, в-к "Силистренска Трибуна"
5 септемвеи 1956 г.

ул. Тутраканска.

1959 г.
днес улицата се казва "Симеон Велики" В ляво, съборената вече сграда на турската община, намираща се пред съществуващата днес Куршумлъ джамия. В дъното, събореното вече училище "10 февруари", В момента там е построена сградата в коят се помещават Общински съвет Силистра и множество различни магазини и офиси. В дясно кафе сладкарница "Москва"
   За нас Силистра не е вече такава, каквато я познаваме от историята и музейните експонати. Тя сега е нов и хубав град. Изчезват кривите и разкаляни улички. Схлуптените къщурки отстъпват място на нови, светли сгради, водопроводът и канализацията проникнаха и в най — отдалечените квартали. От едно изостанало провинциално градче, за което старите силистренци казваха, че било „забутано в ъгъла на българската географска карта“, Силистра се превръща в промишлен център с много нови придобивки, за които можеше само да се мечтае. Изчезнаха някогашните малки дюкянчета и занаятчийски работилнички, а на тяхно място се появиха големи, хубави магазини, които предлагат най-разнообразни стоки на населението. Издигнаха бели корпуси сградите на ДИП „Липа“ТПК „Стомана“, ДП "Винпром", Консервния комбинат, ДИП „Дунав“ и др. по брега на Дунав, там където беше запустялото място на изгорялата мелница, разпериха крила работилниците на най-голямото предприятие в града—фабрика „Камъшит“. Опнаха черни снаги асфалтови улици, градините със своята зеленина изгониха подтискащата сивота на стария град. Той се измени коренно. Започна строежът на много нови жилищни блокове по улиците „Отец Паисий“, Любен Каравелов“, „9-ти септември“. Дунавската градина се разшири и разхубави. Просторните и слънчеви тераси на новия ресторант „Дунав“ примамват много хора да дойдат и си починат сред зеленина и чист въздух. Скоро ще бъде открит и новият басейн. Пристанището не е вече прашно и замърсено както някога.
 

Ресторант "Дунав"

Най-долу е бар "Дунав" над него ресторанта, и над ресторанта втората тераса с изглед към Дунава.
 
   Градът стана светъл и уютен. Светна и в душите на хората. Настъпиха дни на небивал подем. Силистра започна да се разхубавява не с дни, а с часове. Мнозина, несвикнали с такива темпове на строителство, се учудват: "Това пък кога изникна? Вчера тук беше друго!“ Да. Вчера беше едно, днес е друго, а утре ще бъде още по-хубаво.
   Петнадесет години! Колко много обновихте града и хората! Сега всеки се интересна и следи с вълнение всичко ново, което се появява в Силистра. Това ново ще я направи в близките години един от най-хубавите градове на Дунава. В това вече никой не се съмнява.
   И до сега Силистра има свои забележителности, с които може да се похвали пред гостите си, но те са вече останки на миналото, на историята. Хаотично, без план построени къщи, стари сгради от турско и румънско време-крепостни стени... Нищо ново не можеше да спре окото на новопристигналия човек в града. Жилищните и обществени сгради с посивелите си стени и покриви навяваха подтискащи чувства и тъга по този хубав, но изоставен град. По-хубави сгради имаше само в центъра. В крайните квартали не можеше да се мине от прах и кал.
   Нова Силистра е вече хубав и чист град, с асфалтирани улици, с великолепни обществени и жилищни сгради и много, много зеленина. Старото отстъпва всеки ден на новото, което се ражда и напира неудържимо напред. На мястото на стария център ще се издигнат внушителните здания на Дома на културата, Партийния дом и Дома на съветите. Впрочем, онова, което се прави и е вече направено, всеки го знае. Ние искаме да ви разкажем затова, което ще бъде.
   Новата великолепна сграда на Дома на културата ще започне да се строи през 1960 година на мястото на бившето кино „Култура“. Тя ще се състои от два големи корпуса — единият определен за театър, а другият за кино-читалище. Театърът ще се построи срещу Педагогическото училище, а за строежа на киното ще се използуват основите на старата постройка. И двете сгради ще бъдат последна дума на архитектурната мисъл. Най-последните технически съоръжения ще ги превърнат в удобни и приятни културни институти с които ще се гордеят всички силистренци. Театърът ще има салон със 620 места, помещениия за артистите, гримьорни репетиционни, складове за декори, работилници, гардероб, бюфет и всички удобства за кино-читалището ще има киносалон за около 400 души, широк екран и всички необходими помещения за читалище. Тук в този корпус ще се отделят зали за репетиции на самодейни колективи, изложбена галерия, лектория за 150 души, кръжочни помещения, читални за възрастни и деца и книгохранилище за 40,000 тома. Двата корпуса ще бъдат архитектурно свързани помежду си с модерна сладкарница, която ще има вид на дъга и ще бъде обърната към площада. Сладкарницата ще разполага с места за 150 души и ще има открита тераса към Партийния дом.
   Точно срещу паметника на добружанските революционери, там където главната улица завива остро, ще започне строежът на Дом на съветите. Непосредствено до него ще бъде Партийният дом, който ще заеме известна част от градината пред банята. Тези две величествени сгради ще оформят новия център на нова Силистра. Тук ще гори творческата мисъл на Партията, ще тупти нейното стоманено сърце, което влива сили в душите на всички хора и чертае пътищата за неспирен възход на нашия град.
   Тръгнете по улица „9-ти септември“, по булевард „Македония“ и по много други улици. Вие не може да не забележите новите строежи, които радват всеки силистренски гражданин. По цялото протежение на ул.„9-ти септември“ ще се издигне величествен жилищен комплекс, който ще се извисява високо над града. В центъра на комплекса ще бъдат построени три пететажни жилищни блока, които ще бъдат свързани помежду си с по-ниски сгради. В последните ще бъдат открити магазини. Встрани от центъра на комплекса ще се разположат триетажни жилищни блокове, които ще предлагат на новите си стопални всички условия за модерно домакинство и приятна почивка. Целият жилищен комплекс ще има около 130 апартамента.
 

Автогарата в Силистра

1959 г. По късно на нейно място е построен Градския народен съвет, днес сградата се казва Palace Tower. в дъното е строящата се сграда на кооперация "Дунав"
 
   Там, където е старата турска джамия в "Бакърджийската улица“ се издигне триетажната административна сграда на ОТП с красиви и просторни магазини в партера. Пекарницата на закуски и сладкарницата, намиращи се на ъгъла наа улиците „Отец Паисий“ и „Димитър Благоев“, ще отстъпват място на нови двуетажни жилищни блокове, които ще представляват едно цяло с останалите постройки от този квартал. В партера ще има модерна закусвалня и гастрономи.
   На улицата, непосредствено до окръжния съд, ще започне строежът на нов хотел, който ще достига до магазина за плодове и зеленчуци срещи ресторант „Златна Добруджа“. Хотелът ще има 150 легла и ресторант обърнат към площада. Старият ресторант „Златна Добруджа“ ще се видоизмени коренно и ще се разшири.
   Една от редките гордости на нашия нов град ще бъде хубавият стадион. Той ще бъде построен по последните изисквания на архитектурното изкуство и ще има всички удобства за спортистите— съблекални, къпални, помещения и зали за тренировки. Трибуните ще побират около 15 000 души, които ще имат възможност да наблюдават различни спортни прояви на футболното игрище, пистите, волейболните и баскетболни площадки. Над централната трибуна ще има хубава бетонна козирка.
 

Строителството на стадион "Луи Айер"

 
   В близките години се предвижда построяването на памуко-сушилня, нов модерен месокомбинат с голяма кланница, млекоцентрала, Физкултурен дом, детски басейн и други. Ще се разширят ДИП „Добруджа“, Керамичната фабрика, „Камъшит“, ще се построят складове на ОТП, ще бъде завършена втората част на Окръжната болница, ще продължат работите по водоснабдяването и канализирането на крайните квартали в града. Повечето от улиците ще бъдат осветени от луминисцентни лампи.
   Наистина радващи перспективи! Много е направено, още повече ни предстои занапред.
   Силистра расте и хубавее. Тя се превръща в красив дунавски град на българското крайбрежие. Бъдещето е светло и радостно!
facebook