С шейни през преспите до влака за София, гонени от вълци.
Автор:
Алексей Минев за в-к "Силистренски Бряг"
11 февруари 2010 г.

Силистренци на път за ЖП гара Тодорово

14 февруари 1954 год.
Снимката е предоставена от колекцията на Николай Манолов
   Известният силистренски учител по химия Николай Манолов си спомни за тежката зима на 1954 година. Тогава той е студент втори курс в Софийския университет и трябва да се прибере в столицата за предстоящия втори семестър.
Пътищата в цяла Добруджа обаче са затворени. Единственото превозно средство е влакът, който тогава е стигал само до гара Тодорово, Исперихско.
   Но и тогава практичният български ум е намирал решение. Предприемчиви добруджанци предлагали услугите си и срещу съответното заплащане организирали "трансфери" с шейни през заснежените полета. Николай Манолов се възползва от тази "транспортна" услуга, за да не понесе наказание от преподавателите си в университета. Тогава, а и до днес, софиянци не могат да си представят как така няма да има пътища през зимата.
 

На герана в село Межден

14 февруари 1954 год.
Снимката е предоставена от колекцията на Николай Манолов

 
   Общо четири шейни с по трима "пасажери" и по два коня тръгват от Силистра в полунощ на мразовития Трифон Зарезан 14 февруари 1954 г. В две от шейните са студенти, а в другите две служители, пътуващи в командировка до София. Преди потеглянето кочияшите предвидливо раздават на клиентите си дебели габини, тежащи по около 30 кг, зареждат пушките и правят "инструктаж" по безопасност на движението с шейна. И зимната авантюра започва...
   Още щом изкачихме калипетренския баир, чухме воя на вълците, разказва днес старият учител и потръпва от спомена, сякаш е било вчера. Конете започнали да стават нервни, но бързата реакция на водачите на шейни предотвратила паниката. Няколкото изстрела в непрогледния мрак отпъдили гладните хищници.
   След цели 17 часа колоната от шейни пристигнала в село Окорш, Дуловско. Там била "междинната станция" по маршрута. Домакините нахранили гостите с каквото имат и ги стоплили с горещ билков чай. Всичките 12 пътници били настанени в една стая. Жените и мъжете на отделни дюшеци на пода, с по една завивка. Рано на другата сутрин потеглили за село Тодорово, което вече било доста по-близо и успели да хванат на обяд влака за София.

След нощуването в село Окорш

15 февруари 1954 год.
Снимката е предоставена от колекцията на Николай Манолов
 

Спомен от пътуването до София

15 февруари 1954 год.
гара Тодорово
Снимката е предоставена от колекцията на Николай Манолов
facebook