Дянко Коджабашев
Автор:
в-к „Подем”

Дянко Коджабашев

1886 - 1891 г.
Роден през 1853 в с. Касапкьой, Северна Добруджа, починал 1936 г. в Силистра. Адвокат. Избиран за народен представител по време на неговото управление Силистра се оформя като европейски град. Приет е първият градоустройствен план, изгражда се Дунавският парк с алеи и шадравани, както и парк “Разсадника” (днешна болница), нови жилища и други.

 

Ето едно име, което е най-тясно свързано с миналото и историята на Силистра.
Роден в с. Касап-кьой, съседното село на Баш-кьой, Тулчанско - родното място на Дим. Петков-Чолака, той се заселва от младини в Силистра, където заема значителни чиновнически постове. Общественият нагон, обаче, у бай Дянко е бил много силен и в скоро време ние го виждаме с придобити права на адвокат, което му дава възможност да се впусне в широка обществена дейност.
Почти целият си деен живот в Силистра той прекарва като управник, бидейки помощник-кмет, кмет, окръжен управител, председател на окръжната постоянна комисия и народен представител (и цели три мандати без прекъсване и опозиция) Д. Коджабашев е бил природно интелигентен човек с много буден и находчив ум, упорит, дори суров в работата и в частния си живот. Благодарение на неговите усилия, не само в Силистра, но в цяла Добруджа се построяват училища, църкви, читалища и др. обществени сгради. Д. Коджабашев е главният виновник за постройката на монументалното педагогическо училище (през 40-те години Съдебна палата, а сега художествена галерия). Той е бил в най-близка връзка с Дим. Петков и П. Каравелов, но особена близост и приятелство той е имал със Ст. Стамболов. Влиянието на бай Дянко е било много голямо, за да бъде използвано не само в Силистра и Добруджа, но и в София, където той играе видна политическа роля. За това, в "Строителите на съвременна България" (Сим. Радев) за името и далото на Дянко Коджабашев от Силистра са отделени много страници.
Големият българин, най-крупната обществена и политическа личност в Силистра и Добруджа, почина в 1932 г. в Силистра, през робството. Делото и името на Д. Коджабашев ще остане ярък, светъл спомен, и пример на подрастващите силистренски поколения.
Голямата фамилия на Коджабашевци не наследи неговата суровост и строгост. Напротив, в приветливостта на неговите многобройни наследници ние можем да подчертаем сигурно характерния силистренски тип.
Настоящият помощник-кмет на Силистра, юристът г. Борис Коджабашев, е син на покойния Дянко Коджабашев.
 
facebook