Екскурзията на българските гимназии от Силистра
Автор:
Екскурзиант, В-к „Пробуда”
31 юли 1937 г.

Българско училище.

1928 г.
Снимката е предоставена от колекцията на сем. Герасимови
   Българските гимназии от Силистра предприеха миналата седмица ученическа екскурзия с маршрут: по Дунава до Черна-вода, от там до Констанца с влака, след това Констанца - Балчик по море и от Балчик до нос Калякра-Базарджик (Добрич), Силистра с отобуз.
   Предварително бе издействувано намаление 50% по Дунава и 75% по Румънските железници.
   Екскурзията започна на 17 юли, когато нашата група ученици и ученички предвождани от учители и учителки потеглихме с парахода по Дунава. Всеки от нас има случая да разгледа Дунава с неговите разклонения и двата му бряга: левия нисък и блатист десния стръмен и пуст.
   При хубаво лунно осветление Стигнахме до моста над Дунава Едно непринудено ура се изтръгна от нас при величествената гледка на това мощно постижение на човешкия гений. В Черна-вода пристигнахме в 10 часа през нощта и, понеже нямаше веднага влак за Констанца, някои от учителките с по-малките ученички пренощуваха в града, а останалите, след като се разходиха из града, прибраха се в чакалнята на гарата. Сутринта в 5 часа потеглихме с влака за Констанца. Дневното пътуване ни позволи да разгледаме блатистата Мурфатларска долина, по която минава трасето на железопътната линия. Пристигнехме още пред обед в Констанца. На гарата ни посрещна, нашият учител, г-н Ив. Бояджиев, дошъл от предния ден да нареди разквартируването ни. Той ни отведе в хотел "Балкан", където бе отредено място за цялата група с твърде намалена цена.
   Още същия ден посетихме българската църква и училищния салон пристанището и вълнолома.
   Първата вечер всички нощувахме в хотела. Втория ден направихме излет до баните „Мамая“ последна дума на разкош и удобства.
   На следната вечер по-големите ученици спаха в училищния салон, с предварително позволение от председателя на обществото. Обаче, никакво затваряне на училищните врата, никакво спане по-голите дъски, както прибързано съобщава в-к "Добруджански глас".
   След двудневно престояване в Констанца, очакваше ни най-трепетния момент от нашата екскурзия — с параход по море. На 23 юли 10 часа пр. об. ние вече шумно превземахме малкото морско параходче — нова луксозна яхта. С песни напущаме пристанището, Щом навлязохме в открито море. парахода силно се залюшка. Вятър почти нямаше, обаче, откъм вътрешността на морето идваха широки вълни и плискаха от страна малкия параход. Настъпи неизбежната морска болест и обхвана почти всички пътници. Времето беше хубаво, топъл юлски ден, та с малко грижи от страна на ръководителите по-слабите деца бяха предпазени от простуда или друго по-тежко заболяване.

Пристанището на Балчик

30-те години на ХХ век.
   След седем часа пътуване пристигнахме весели в Балчик, макар и малко измъчени от вълнението. Бяхме посрещнати на пристанището от учители и ученици и в редица минахме през града. Спряхме в хубавата сграда на българското училище, от където бяхме веднага разквартирувани.
   Трогна ни топлата атмосфера и радушния прием. Тук всичко ни се видя така наше и се почувствувахме като у дома си.
   След като си отпочинахме, на другия ден се окъпахме в морето и посетихме царския палат сред разкошен парк на самия морски бряг, прохлаждан от шумни водопади. След още една нощ прекарана в Балчик, потеглихме с удобен отобуз за Каварна и нос Калякра, Духът на нашите екскурзианти бе вече значително повишен и не отпадна до пристигането ни в Силистра.
  

Изглед от нос Калиакра

30-те години на ХХ век.
  Нос Калиякра е, действително, едно тектоническо чудо и не непразно привлича толкова чужденци. Един варовит блок вдаден в морето с висок и почти стръмен бряг. За това е бил крепост не само през средните векове, но и в по-скорошните размирни времена. Когото върлували башибозуците, там намирало прибъжище мирното българско население. Още личат останки на ровове, стени и сгради.
   Вечерта, в осем часа пристигнахме в Базарджик (Добрич). Пред девическата гимназия бяхме посрещнати от голям брой гражданство и учаща се младеж.
   Тук нашите ученици бяха веднага приети от познати другарчета, които ни гостуваха през великденската ваканция.
   Колко мило бе, когато се срещнаха като познати и се възобновяват стари познанства, В този момент най-добре пролича грамадното значение на ученическите екскурзии. В Базарджик (Добрич) прекарахме в най-весело възможно настроение. На другия ден посетихме мъжката гимназия и доволни потеглихме за Силистра.

Автобус по линията Варна, Добрич, Балчик

30-те години на ХХ век.
facebook