СНЕГОРИНАЧКАТА
Автор:
Карбински, В-к „Пробуда”
30 януари 1942 г.

Разчистен път Русе - Силистра

1942 г.

   Големи бяха надеждите на добруджанци и русенци от новодоставената снегориначна машина. Уви, оказа се, че това не е специална снегориначка, а комбинация от гъсеничен мотор с плугови перила, удобен за чистене на градски улици. Големината и мощността на снегорина се оказа нищожна за добруджанската зима и добруджанския сняг! От 11 януари до днес (а това може би ще трае още дълго време) Силистра е откъсната от Русе и Добрич.

   Никакви съобщения! Никакви стоки, доста нередовна поща, кореспонденция, вестници... А като прибавим към това болести, пожари и др. п. — картината става по-мрачна. Правените опити да се пътува с шейни са крайно опасни. Тази зима пътуването трае по 3-4 дни, но се случиха нещастия - умряха измръзване хора и животни, вълци нападаха безпощадно добитък и пр.
   Защо да крием нашето разочарование и огорчение?
   Мярката? Тя е много проста: трябва най-сетне една истинска, сериозна грижа за зимна Добруджа! Това значи не да се сглобяват снегориначки, а да се доставят две истински мощни снегориначки, защото с една нищо не става! Едната да има седалище в Силистра, а другата в Русе,
КРАЙНО НУЖНА Е И ЕДНА ТРЕТА МАШИНА ЗА ПЪТЯ СИЛИСТРА — ДОБРИЧ. С полу-мъки нищо не става и няма да стане. Добруджанци тръпнат пред мисълта за една трета подобна зима...
Спънат е не само нормалния и стопански живот, но е изложено на голяма опасност населението от болести и природни стихии, а не дай Боже и от други — по-опасни възможности.
 

S.О.S.

facebook